logo

203 specjały kulinarne z Małopolski

Już 203 małopolskie specjały kulinarne trafiły dotychczas na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez resort rolnictwa.

Małopolska jest też liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.
Wśród ostatnich wpisów na liście znajdują się takie wyroby kulinarne jak: śliwki w zalewie korzennej z Wolicy, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego, wino z jabłek i płatków róży z Wolicy czy kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie.

Małopolska należy do ścisłej czołówki regionów w Polsce pod względem liczby unikalnych produktów wytwarzanych na danym terenie. 203 produkty na ministerialnej liście dają województwu drugie miejsce; więcej produktów tradycyjnych ma tylko Podkarpacie - 222.

Warto zaznaczyć, że Małopolska jest krajowym liderem pod względem ilości produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 12 z 40 zarejestrowanych polskich produktów pochodzi właśnie z Małopolski.

To właśnie pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska była pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE. Później zarejestrowano kolejnych 11 produktów. Certyfikat "Chroniona Nazwa Pochodzenia" mają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne - jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.

Małopolska, jako pierwszy region w Polsce postawiła na promocję województwa poprzez produkty regionalne oraz szerzenie swojego dziedzictwa kulinarnego. Służy temu m.in. Małopolski Festiwal Smaku z degustacjami i prezentacjami lokalnych smakołyków, organizowany corocznie w najważniejszych miejscowościach regionu. W ubiegłym roku została też wydana "Małopolska do zjedzenia" - książka kucharska z wyselekcjonowanymi przepisami z całego regionu.
 

źródło: Portal Promocji Eksportu